Naar overzicht
Hetty Helsmoortel legt uit

Wetenschapswatcher Hetty Helsmoortel deelt een missie met Freya: wetenschap helder uitleggen.

Hetty Helsmoortel is wetenschapswatcher, moleculair bioloog, doctor in de gezondheidswetenschapper, voormalig kankeronderzoeker, én nieuwe ambassadeur op Klare kijk op Kanker. Freya maakt kennis met haar in de video hierboven.

Wat doet een kankeronderzoeker?

Hetty Helsmoortel: “Het woord zegt het zelf. Een kankeronderzoeker onderzoekt kanker. Waar een arts kanker gaat behandelen, gaat een onderzoeker op zoek naar antwoorden. Waar zitten de fouten in het DNA, hoe ontstaat die ziekte? Dat is belangrijk. Want pas als je weet waar het fout loopt kan je gaan nadenken over oplossingen. Kankeronderzoekers gaan op zoek naar manieren  om in te grijpen in de ziekte op die plek waar het fout loopt.”

Waarom wilde jij kankeronderzoeker worden?

Hetty Helsmoortel: “Ik studeerde biotechnologie en moest een thesisonderwerp kiezen. Dan krijg je een boekje met meer dan 100 onderwerpen om uit te kiezen. Ik begon kruisjes te zetten bij de thema’s die me interesseerden. En dan voelde ik snel dat mijn interesse uitging naar gezondheidszorg, kankeronderzoek, kinderkanker. Ik heb van bij het begin van mijn loopbaan een drive om iets te verbeteren aan deze wereld. Om hem iets beter achter te laten dan ik hem gevonden heb.”

Jij en ik, wij delen een missie: wetenschap helder uitleggen.

Hetty Helsmoortel: “Ik ben een paar jaar geleden gestopt als kankeronderzoeker omdat ik echt de behoefte had om nog veel meer te gaan duiden, veel meer te gaan uitleggen aan de mensen. Ik voel, zeker als het over wetenschap gaat, dat er zoveel info circuleert die geen steek houdt. Er verschijnt zoveel onzin, online, in kranten, … Dat wil ik als wetenschapswatcher graag aanpakken. Ik wil een gids zijn, een houvast voor mensen.”

Is het nog nodig om kanker helder uit te leggen?

Hetty Helsmoortel: “Je kan snel denken: iedereen weet wel wat een metastase is en een primaire tumor. Maar dat echt eens helder en bevattelijk te horen krijgen, ik denk dat daar echt wel nood aan is. En waar nog veel meer nood aan is, net zoals bij wetenschap, is aan juiste informatie. Er circuleert ook over kanker veel onzin. In de weelde van informatie van vandaag is het belangrijk om te weten: wie kan ik vertrouwen? Wat is wetenschappelijk en wat is gebaseerd op buikgevoel en persoonlijke ervaring? Om daar tussen te navigeren is iets als ‘Klare kijk op Kanker’ zeker welkom.”

Ook interessant

DNA is de drager van onze genetische informatie. Het zit bewaard in de chromosomen in de kern van onze cellen.