Naar overzicht

Praten over kanker met je omgeving

Praten over kanker is niet makkelijk. Hoe zorg je dat je omgeving betrokken is en jou kan steunen?

Laat zien dat kanker bespreekbaar is

Kanker bespreekbaar maken is belangrijk voor Freya. Binnen haar familie en vriendenkring is er veel openheid en communicatie. Die communicatie stuurt Freya zelf aan: “Toen ik het nieuws kreeg dat ik mijn arm zou verliezen, zijn we meteen met de hele familie samengekomen. Ik vond het belangrijk dat iedereen het slechte nieuws op hetzelfde moment zou horen. En dat ik het verhaal zelf kon vertellen.”

 

“Praten over wat ik meemaak zorgt dat ik me goed ondersteund voel door mijn omgeving.”

Vragen stellen mag

Praten over je diagnose helpt je omgeving ook om hun vragen te durven stellen. Freya: “Mijn familie kon in dat eerste gesprek meteen ook de vragen stellen waar zij mee zaten. Dat eerste gesprek samen maakte dat ik mij meteen goed ondersteund voelde door mijn ouders, mijn partner Tim en door mijn broers.”

De tips van Freya

  • Laat zelf zien dat je diagnose bespreekbaar is voor jou. Zo is je omgeving op de hoogte van je situatie en begrijpen ze beter wat je meemaakt en wat er in je omgaat. En kunnen zij er ook zijn voor jou als het op momenten moeilijker gaat.
  • Maak een supportersgroepje. Stuur bijvoorbeeld dezelfde e-mail naar een groep van dichte vrienden of familie, of maak een Whatsapp-groepje.
  • Bepaal zelf je tempo. Het is aan jou om te beslissen wat je wil vertellen, aan wie en op welke manier. Het is ook je goed recht om je af en toe eens terug te trekken en je af te sluiten van alle communicatie.
  • Laat je niet meeslepen. Als er mensen zijn die vervelende vragen stellen of je hebt geen zin om er over te praten, scheep ze gewoon af. Dat is jouw goed recht.

Relevante woordenschat

Ook interessant