Naar overzicht

Waarom een second opinion een goed idee is.

Een second opinion vragen over je diagnose of je behandeling is een goed idee. Freya legt uit hoe je het best aanpakt.

Wat is een second opinion?

Een second opinion of een tweede mening is het advies van een andere arts over de ‘juiste’ behandeling. Tijdens haar traject vroeg Freya zelf ook ooit om een second opinion. Freya: “De twee artsen gaven mij uiteindelijk een tegengesteld advies. Een beetje verwarrend, maar ik vond het wel goed om te weten dat er verschillende manieren waren om naar mijn situatie te kijken. Ik heb toen voor de zwaarste behandeling gekozen. Ik wou alles op alles zetten om beter te worden.”

 

“Ik vond het goed om te weten dat er verschillende manieren waren om naar mijn situatie te kijken.”

Wat moet je weten?

  • Het is helemaal oké om een tweede mening te vragen aan een andere arts. In de kankergeneeskunde is dat helemaal niet abnormaal. Je behandelende arts zal niet raar opkijken als je aangeeft dat je graag een second opinion wil voor je een besluit neemt.
  • Praat erover met je behandelende arts of je huisarts. Zij kunnen je helpen zoeken naar de juiste arts voor een tweede opinie over jouw situatie.
  • Vraag je behandelende arts om je medisch dossier te delen. Zo krijgt de arts die de second opinion geeft alle informatie die die nodig heeft om je vraag in detail te bekijken. De tweede arts kan z’n advies dan ook baseren op dezelfde informatie die je behandelende arts had.
  • Koppel de second opinion terug naar je behandelende arts of huisarts. Zo kan je het resultaat samen bespreken en samen tot de keuze komen die voor jou op dat moment de beste is.
  • Vertrouw in je keuze. Eens je een keuze hebt gemaakt, is het belangrijk dat je voluit gaat voor dat traject van je behandeling en gelooft in het pad dat je gekozen hebt.

Ook interessant

Een second opinion of een tweede mening is het advies van een andere arts over de ‘juiste’ behandeling.