DNA is de drager van onze genetische informatie, of de genetische blauwdruk van wie wij zijn. Het bepaalt hoe ons lichaam werkt. Op celniveau wil dat zeggen dat het DNA bepaalt wanneer een cel mag delen, en wanneer die niet mag delen.
Als er bepaalde foutjes in het DNA zitten, dan beginnen cellen plots te delen als ze niet moeten delen. En als bepaalde cellen ongecontroleerd gaan delen, dan krijg je kanker.
Kanker ontstaat niet bij één enkel foutje in het DNA. Kleine foutjes kan je lichaam wel wegwerken. Maar als er een opeenstapeling van mutaties, of foutjes, in je DNA ontstaan, kan dat een kwaadaardig gezwel doen ontstaan.
Erfelijkheid, factoren van buitenaf, of gewoon pech? Hetty legt uit welke factoren ervoor kunnen zorgen dat je kanker krijgt.
Hoeveel mensen krijgen jaarlijks kanker en komt het op elke leeftijd even vaak voor? Hetty Helsmoortel legt uit hoe groot de kans is dat je kanker krijgt.
Het is normaal dat je onzeker bent. Waar je kan op letten, ontdek je in deze video.
DNA is de drager van onze genetische informatie. Algemeen wordt ervan uitgegaan dat kanker ontstaat door foutjes of ‘mutaties’ in het DNA van kankercellen.