Naar overzicht

Hoe komt het dat je kanker krijgt?

Kanker wordt veroorzaakt als er foutjes of mutaties in het DNA ontstaan waardoor cellen plots ongecontroleerd beginnen delen. Die mutaties kunnen op verschillende manieren in ons lijf terechtkomen. Wetenschapper Hetty Helsmoortel legt het uit in bovenstaande video.

Erfelijkheid

Hetty Helsmoortel: “Het kan zijn dat je zo’n foutje in je DNA van je vader of moeder hebt geërfd. Als dat zo is, dan gaat het om een erfelijke kanker. Zo’n erfelijke foutjes komen maar voor bij een minderheid van de kankers. We zien dat maar bij ongeveer vijf tot tien procent van de kankers .”

Pech

Hetty Helsmoortel: “In het merendeel van de gevallen is kanker helaas gewoon pech. In je lichaam worden cellen voortdurend gesplitst. En als dat gebeurt, moet het hele DNA van die cel gekopieerd worden. In zo’n kopieerproces kan al eens een foutje sluipen. Als dat foutje toevallig op een slechte plaats zit, dan kan dat een cel volledig in de war brengen, waardoor ze ongecontroleerd gaat verder delen.”

Factoren van buitenaf

Hetty Helsmoortel: “Er zijn ook factoren van buitanaf die DNA-schade kunnen veroorzaken. Sommige factoren hebben we zelf in de hand, zoals bijvoorbeeld tabaksrook, alcohol, UV-straling, of straling van een zonnebank. Met andere stoffen komen we tijdens ons leven onvermijdelijk in contact. Zo kunnen hormoonverstorende stoffen, asbest en fijn stof ook DNA-schade veroorzaken risico op kanker vergroten.”

Ook interessant

DNA is de drager van onze genetische informatie. Het zit bewaard in de chromosomen in de kern van onze cellen.