Naar overzicht

Wat is een biopsie?

Bij een biopsie wordt een stukje weefsel weggenomen en bekeken onder de microscoop, legt wetenschapper Hetty Helsmoortel uit. Bekijk welke types er bestaan.

 

Stukje weefsel

Hetty Helsmoortel: “Bij een biopsie wordt een stukje weefsel weggenomen. Zo kan men bekijken of het echt om een tumor gaat, en welk type kanker het is. Heel vaak is een biopsie nodig om een definitieve diagnose te stellen. Scans en merkers in het bloed kunnen wel een hint geven aan de oncoloog, maar heel vaak zal er toch nog een biopsie nodig zijn omdat zo tal van zaken in detail kan nagekeken kunnen worden. Bijvoorbeeld: welke kanker is het? Hoe agressief is die? Enzovoort…”

Drie soorten

Er zijn 3 grote manieren waarop je zo’n biopsie kan verkrijgen.  

  • De eerste is een naaldbiopsie. Het woord zegt het een beetje zelf, men gaat met een naald tot bij het gezwel en zuigt daar een beetje cellen op, om die nadien onder de microscoop te gaan bestuderen. 
  • Een tweede is een incisiebiopsie. Daar laat men het gezwel voorlopig zitten in het lichaam van de patiënt. Men gaat een stukje wegsnijden om het te bestuderen onder de microscoop.
  • Een laatste is de excisiebiopsie. Dan gaat men het hele gezwel wegnemen, vaak met zoveel mogelijk weefsel errond om zeker alle kwaadaardige cellen weg te nemen. Die cellen gaat men na de operatie bestuderen onder de microscoop.

Ook interessant