Naar overzicht

Blijf bewegen tijdens en na je kankerbehandeling

Al is bewegen niet altijd evident als je met kanker leeft, toch is het belangrijk om niet helemaal stil te vallen tijdens je behandeling. En hoe pak je nadien de draad weer op? Een paar tips.

Tijdens je behandeling

Freya: “Studies tonen aan dat kankerpatiënten die fysiek actief blijven minder last hebben van nevenwerkingen van hun behandelingen en soms zelfs een betere prognose hebben.”

Kankeronderzoeker Johan Swinnen geeft volgende tips in zijn boek ‘Kanker, 100 vragen en antwoorden’:

  • Probeer regelmatig fysieke inspanningen te doen. Veel mensen ervaren dat bewegen hun vermoeidheid verlicht.
  • Bespreek met je zorgverleners welke vorm van lichaamsoefening voor jou geschikt is. Vraag ook of er bepaalde situaties zijn waarin je beter niet sport.
  • Bouw je conditie geleidelijk op door telkens iets langer en intensiever te bewegen. Je kiest het best voor een activiteit die je makkelijk drie tot zeven keer per week kan uitvoeren.
Na je behandeling weer op weg

Na je behandeling weer op weg

 

Freya: “Ik neem zelf bewust de tijd om genoeg te bewegen. Ik volg een revalidatieprogramma in het UZ Gent, en ga langs bij een kinesiste die me persoonlijk begeleidt. En ik weet als geen ander dat het niet altijd evident is om weer in beweging te komen na een zware behandeling. Daarom ben ik blij met elk initiatief van experts uit het werkveld om hands-on tips en begeleiding te bieden aan al wie op zoek is naar inspiratie en tips om na een kankerbehandeling weer in beweging te komen. Zoals het boek ‘Bewegen na kanker’ van Ulla Lust dat begin dit jaar verscheen.”

 

 

Ervaringsdeskundige

Freya: “Ulla Lust kreeg zelf borstkanker op haar 34ste en de ervaring zette haar aan om, net als ik, anderen te inspireren. Met haar eigen verhaal. Maar ook met haar expertise. Want Ulla is naast ervaringsdeskundige ook oncologisch fitnesstrainer.”

Ze beschrijft haar verhaal zelf kort als volgt: “Tijdens mijn behandeling was mijn persoonlijke manier van ‘doorgaan’ blijven bewegen en sporten. En het heeft me geholpen. Zowel fysiek als mentaal. Nu, zoveel jaar later, vertel ik mijn verhaal, vol energie, vol ambitie, vol enthousiasme om mensen te helpen terug die energie te vinden. Door te bewegen, indien het lukt door te sporten. Ieder op haar/zijn eigen niveau, volgens haar/zijn eigen kunnen.”

Een boek vol tips

Een boek vol tips

 

Freya: “Ik nam het boek van Ulla met plezier door. Je leest er meer in over het belang van bewegen voor je gezondheid. Maar krijgt ook een heel concreet stappenplan om in beweging te komen op je eigen niveau. En vooral ook: tips die je helpen om je motivatie te vinden. Om weer te bewegen en daar ook van te kunnen genieten. Een aanrader!

 

Bewegen na kanker, van Ulla Lust verscheen bij Lannoo

Lees meer over Ulla Lust op haar website

Ook interessant

 Johan Swinnen samen met Kom op tegen kanker en Antikankerfonds. KANKER 100 vragen en antwoorden. Uitg. Borgerhoff & Lamberigts; eerste druk : september 2020.