Naar overzicht

Kan je kanker opsporen met een bloedonderzoek?

Op dit moment bestaat er nog geen onderzoek waarmee je snel en makkelijk alle vormen van kanker kan opsporen in het bloed. Hetty Helsmoortel legt uit.

Nog geen realiteit

Op dit moment kunnen we kanker nog niet opsporen met een bloedonderzoek. Het is wel iets waar heel hard aan gewerkt wordt, aldus voormalig kankeronderzoeker Hetty Helsmoortel: “Stel je voor hoe fantastisch zou het zijn: iedereen gaat elk jaar één keer naar de dokter, geeft een buisje bloed en zo kan je zien of je kanker hebt, welk type en in welk stadium. En misschien ook nog welke behandeling ertegen zou werken. Maar helaas is dat nog geen realiteit vandaag.”

Geen sluitende resultaten

Waarom is het zo moeilijk om zo’n test te vinden? Hetty Helsmoortel: “Ik ga dat uitleggen aan de hand van PSA, of prostaat specifiek antigen. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, is die marker niet specifiek voor prostaatkanker. Sommige mannen met prostaatkanker hebben verhoogde PSA-waarden in hun bloed. Maar die waarden kunnen ook verhoogd zijn als je een goedaardige ontsteking van de prostaat hebt. En er zijn ook mannen met een zeer agressieve  vorm van prostaatkanker waarbij de PSA-waarden gewoon normaal zijn.”

Een bloedonderzoek kan dus een hulpmiddel zijn voor een arts om verder te gaan zoeken naar een juiste diagnose. Maar nog geen basis voor een finale diagnose. 

Een bloedonderzoek kan een hulpmiddel zijn. Maar nog geen basis voor een finale diagnose.

Ook interessant