Tumormarkers zijn stoffen die aangemaakt worden ofwel door het kankergezwel zelf ofwel door ons lichaam als reactie op de kanker. En ze kunnen heel gemakkelijk opgespoord worden in bloed, in urine, in hersenvocht, in weefsel.
Om echt een diagnose te kunnen stellen, zijn tumormerkers vaak niet voldoende. Wel helpen ze artsen om een bepaalde richting uit te denken. En het meest van al worden ze gebruikt om een kankerbehandeling op te volgen.
Hetty Helsmoortel: “Als je bij een patiënt voor de behandeling een bepaalde tumormerker kan vinden en die is heel hoog, dan kan je opvolgen of die merker afneemt naarmate de therapie vordert. Dat kan dan aantonen dat de therapie aanslaat, en z’n werk doet.”
Tumormerkers alleen zijn vaak niet voldoende. Artsen combineren ze vaak met scans of andere tools om een behandeling zo fijn mogelijk te kunnen opvolgen.
Bij een biopsie wordt een stukje weefsel weggenomen en bekeken onder de microscoop. Bekijk welke types er bestaan.
Hoeveel mensen krijgen jaarlijks kanker en komt het op elke leeftijd even vaak voor? Hetty Helsmoortel legt uit hoe groot de kans is dat je kanker krijgt.
Meer uitleg over hoe tumoren ontstaan, door wetenschapper Hetty Helsmoortel.
Tumormerkers zijn stoffen die door de kanker gemaakt worden of die je lichaam maakt als reactie op kanker.