Terug naar het overzicht

Wat is immunotherapie?

Hematologe Tessa Kerre legt uit wat immunotherapie bij kanker is en wat je kan verwachten.

 

Verschillende types

Professor Tessa Kerre: “Immunotherapie voor kanker is eigenlijk een verzamelnaam voor verschillende behandelingen die het immuunsysteem gebruiken om kanker te bestrijden:

  • Allogene stamceltransplantatie
  • Vaccinatie
  • Monoklonale antistoffen
  • Checkpoint inhibitoren
  • T-celtherapie

 

Bekijk de komende weken meer video’s over deze vormen van immunotherapie!

 

Rooskleurig

Professor Tessa Kerre: “Immunotherapie wordt vaak wat te rooskleurig voorgesteld in die zin dat veel mensen denken dat het chemotherapie gaat vervangen, bijvoorbeeld. En chemotherapie is bekend om de bijwerkingen, maar ook immunotherapie heeft bijwerkingen. Afhankelijk van het type immunotherapie zijn dat andere bijwerkingen. Immunotherapie is iets meer doelgericht, maar volledig doelgericht kan je eigenlijk op dit moment een behandeling niet maken.”

 

“De voorbije tien jaar zagen we steeds meer kankers waartegen immunotherapie efficiënt bleek.”

 

Vooruitgang

Professor Tessa Kerre: “Het blijft natuurlijk wel zo dat immunotherapie een enorme vooruitgang heeft betekend. Dat we in de voorbije tien jaar steeds meer kankers zagen waartegen immunotherapie efficiënt bleek. Maar we zijn er natuurlijk nog niet. Er zijn ook kankers waarvoor het niet helpt.  Maar we blijven zoeken natuurlijk en we blijven vooruitgang maken. We kijken zeker hoopvol naar de toekomst.”

 

 

Meer over Onderzoeken en behandelingen