Naar overzicht

Bekijk het verhaal van Freya, ambassadeur van Klare kijk op Kanker

Freya Rowaert is 44 en leeft nu 20 jaar met kanker. Om lotgenoten vanuit haar eigen ervaring te ondersteunen, lanceerde ze het webplatform ‘Klare kijk op Kanker’. Ze is er zelf de gids voor kankerpatiënten en hun omgeving. Maak kennis met Freya in deze video.

Leven met chronische kanker

Freya Rowaert is 44 jaar, getrouwd met Tim, mama van Titus (14) en Leonie (9) en ze leeft al bijna 20 jaar met kanker. Freya kreeg haar eerste kankerdiagnose op haar 23ste: een zeldzame kanker, synoviaal sarcoom in de arm. Ze ging het ziekenhuis binnen om een vetbolletje weg te nemen en kwam buiten als kankerpatiënt. Zes jaar later kwam de eerste herval, nog later verloor ze haar rechterarm aan de ziekte en werd ze ineens ook iemand met een beperking. Intussen is Freya 43 en chronisch kankerpatiënt. De laatste 20 jaar onderging ze 10 operaties, waaronder een amputatie van de rechterarm en een hersenoperatie, en kreeg ze 2 chemo-reeksen en 2 reeksen bestralingen.

 

‘Hoe komt het dat ik ziek ben?’ ‘Waarom ik?’ Het zijn heel normale vragen, maar je krijgt er nooit een antwoord op en ze helpen je ook niet vooruit.

 

Na 20 jaar is kanker een deel geworden van wie Freya is. Maar het bepaalt haar nooit helemaal. Het moeilijkste aan haar traject? Alles wat je overkomt telkens weer leren aanvaarden en een plaats geven: “‘Hoe komt het dat ik ziek ben?’ ‘Waarom ik?’ Het zijn heel normale vragen, maar je krijgt er nooit een antwoord op en ze helpen je ook niet vooruit. Je moet die manier van denken leren loslaten. Ik heb van nature een grote dosis positivisme in mij. Maar ziek zijn heeft mij ook geleerd om positief naar het leven te kijken.”

 

Hoe heeft kanker Freya’s leven veranderd? Bekijk de video.

Bezieler van Klare kijk op Kanker

Leven met kanker is niet evident. Er is vallen en opstaan en er ontstaan vragen en zoektochten naar antwoorden. Daarom droomt Freya er al even van om kankerpatiënten en hun omgeving heldere info aan te bieden: “Toen ik voor het eerst ziek werd, had ik graag wat meer info gehad. Ik heb veel zelf moeten ontdekken. Met Klare kijk op Kanker wil ik anderen geven wat ik zelf vaak gemist heb: heldere, toegankelijke info, met een positieve instelling.”

Bezieler van Klare kijk op Kanker

Een portie houvast

Freya wil meer doen dan alleen informeren. Ze wil ook morele steun bieden. Door haar eigen ervaringen te delen: “Een kankerdiagnose gaat altijd gepaard met veel onzekerheid en stress. Met Klare kijk op Kanker wil ik patiënten laten weten dat die gevoelens oké zijn. Door te delen wat ik onderweg heb geleerd, hoop ik hen ook te inspireren over hoe ze met hun situatie kunnen omgaan. Goed weten waar je aan toe bent, kan je een pak onzekerheid en stress besparen.”

Ook interessant