Naar overzicht

Inloophuizen: ondersteuning voor jou en je omgeving

Een mooi initiatief om kankerpatiënten en hun omgeving te ondersteunen, zijn de zogenaamde inloophuizen. Het zijn plaatsen waar de deur openstaat voor wie op adem wil komen, lotgenoten wil ontmoeten of activiteiten op maat wil ondernemen. Ik ging zelf al op bezoek in twee inloophuizen in het Gentse, maar er zijn er uiteraard nog veel meer. Een impressie.
Villa Zomernest

Villa Zomernest

Ik werd hartelijk ontvangen voor een rondleiding in Villa Zomernest in Sint-Martens-Latem, een warm nest voor mensen die leven met een kankerdiagnose én voor de mensen die hen graag zien.

“Een plek om op adem te komen en op zoek te gaan naar meer levenskwaliteit. Om stoom af te laten of energie te tanken,” zo vindt Ingrid De Meester, bezieler van Villa Zomernest.

In 2018 kreeg ze kanker. Haar eigen verhaal inspireerde haar om samen met vrijwilligers, sponsors en dienstverleners een veilig nest uit te bouwen voor lotgenoten en de mensen die ze graag zien.

Je kan spontaan langslopen in Villa Zomernest, de open momenten check je best op hun website. Maar er zijn ook activiteiten voor lichaam en geest, zoals yoga, fietstochten, lezingen, crea-ateliers, of meditatie-sessies. Sommige activiteiten zijn helemaal gratis, voor andere betaal je een klein bedrag.

 

Vind een inloophuis in jouw buurt op allesoverkanker.be

Het Majin Huis

Het Majin Huis

Het Majin Huis ligt in hartje Gent. Ik ging er zelf langs voor een lezing van journaliste Liesbeth Van Impe, die er kwam praten over haar kankertraject.

Je vindt in Het Majin Huis voor elk wat wils: lezingen, creatieve activiteiten, psychosociale begeleiding, en sessies rond voeding, of rond de emotionele kant van kanker. En je kan er ook gewoon binnenwandelen voor een kop koffie met een babbel.

Inloophuizen draaien om de mens achter de ziekte, een visie die ik deel met oprichtster en drijvende kracht achter Het Majin Huis, Majin de Froidmont. Zelf beschrijven ze bij Het Majin Huis hun aanpak zo: “Terwijl het ziekenhuis de tumor aanpakt, leggen we in Het Majin Huis de focus op de mens achter de ziekte. Mensen die getroffen zijn door kanker, voelen immers meestal niet enkel een overlevingsdrang, maar ook een behoefte aan levenskwaliteit.”

Je vindt er als persoon met kanker, of naaste van iemand met kanker, zowel een individueel aanbod, als een groepsaanbod en een specifiek aanbod 16- tot 35-jarigen. Voor individuele activiteiten betaal je €10 per sessie, voor groepsactiviteiten €5, maar er zijn ook heel wat gratis activiteiten.

Inloophuizen draaien om de mens achter de ziekte. Je kan er op adem komen of op zoek gaan naar meer levenskwaliteit.

Ook interessant